Win een klimaatbosje!

Het klimaat verandert. Groningen krijgt daardoor meer hittestress in woonwijken en bovendien overbelasting van het riool bij hoosbuien. Heb je een tuin kun je daar zelf iets aan doen, namelijk verharding vervangen door groen. Om dat te stimuleren verloten de Groene Burgemeester en IVN Natuureducatie 40 klimaatbosjes aan mensen die hun tuin wil aanpakken. De gelukkigen krijgen een zelfplantpakket ter waarde van € 125,= thuisbezorgd. De actie wordt betaald door de gemeente.

Iedereen die zich kan vinden in de onderstaande voorwaarden kan zich inschrijven voor de verloting.

  • Het gaat om een woonadres in de gemeente Groningen en je bent eigenaar of huurder.
  • Je hebt een voortuin die grotendeels en tot aan de straat of het troittoir verhard is.
  • Je bent bereid om 6m2 grenzend aan straat of troittoir te vergroenen.
  • Je adres mag vanaf 1 mei 2022 voor een jaar op de openbare lijst van klimaatbosjes.
  • Je plant je klimaatbosje binnen een week na ontvangst van het pakket.
  • Je maakt elk jaar een foto van hoe het erbij staat, te beginnen met een foto van nu.

Een klimaatbosje is vrijwel onderhoudsvrij omdat er op de grond geen ruimte en licht is voor onkruid. Door de variatie in de planten krijg je biodiversiteit en meer vlinders, bijen en vogels in je tuin. Het klimaatbosje geeft verder privacy en schaduw en verlaagt bij een hittegolf de temperatuur in je tuin en zelfs in huis. Verder maakt een klimaatbosje je buurt groener en aantrekkelijker.

Een voorwaarde is dus wel dat je adres (zonder naam) in de lijst van klimaatbosjes mag. De bedoeling is namelijk dat zoveel mogelijk mensen hun tuinverharding inruilen voor groen en dat er overal mooie voorbeelden te vinden zijn. Met een klimaatbosje in je tuin doe je dus iets voor jezelf, voor de buurt en voor het klimaat.

Bij het zelfplantpakket hoort een online instructie van IVN Natuureducatie. Die komt erop neer dat je de grond voldoende diep losmaakt, dat je de meegeleverde bodemverbeteraar toevoegt en dat je de planten dicht op elkaar zet. Door concurrentie onder en boven de grond gaan ze dan sneller de hoogte in. Details lees je hier:

https://www.ivn.nl/tuiny-forest/inhoud-tuiny-forest-pakket

Doe je mee aan de verloting vul dan uiterlijk woensdag 3 november 2021 hier je gegevens in:

https://docs.google.com/forms/d/1Timg2RJJqfZZoGrbyJ381rCZ7CfRQXUT8-Kc9_HcV9o

Log in met Google want er moet een foto bij. De uitslag wordt maandag 8 november bekend gemaakt. De zelfplantpakketten worden in dezelfde week bezorgd. Vragen? Mail naar info@groeneburgemeester.nl.