Webinar voor Groen Geloven Groningen

Ook de kerken in Groningen zijn druk met duurzaamheid. Ze moeten wel want hun gebouwen zijn vaak groot en slecht geïsoleerd, zodat ze behalve de gelovigen ook de hemel verwarmen. De energierekening moet echter hier betaald worden, vaak met steeds minder mensen. Hoe doe je dat. En dus kreeg de Groene Burgemeester, die katholieke wortels heeft, een uitnodiging om een webinar te verzorgen in een reeks over ‘groen geloven’.

Wat zal ik daar eens gaan zeggen, op 22 april. Isolatie en ledverlichting daar zijn specialisten voor, daar kan ik kort over zijn. Fair trade koffie en kringlooppapier daar redt men zich ook wel mee. Tegels uit het kerkplein en groen erin, daar valt nog wel wat winst te halen. Maar dat kan ik ze ook wel op de mail zetten. Dus wat moet je zeggen tegen mensen die gemotiveerd zijn en ook zelf hun weg kunen vinden?

Ik gooi het over een andere boeg. Duurzame ontwikkeling, zal ik zeggen, is de grootste opgave van deze eeuw. Om een leefbare wereld achter te laten zullen we onze leefstijl moeten aanpassen. Dat is een offer, voor iedereen. Je krijgt daar wel een goed gevoel voor terug maar in het hier en nu verder niet zoveel. En daar wringt het. Het heeft zin maar wij hebben er nog geen zin in.

‘Dan máák je maar zin’, zegt mama dan. Dat is dus een interessante vraag, hoe je zin maakt als de inspiratie niet vanzelf komt. Laat dat nou net de core business zijn van de kerken: inspiratiebronnen ontsluiten en de mensen daarmee op weg helpen in hun leven. Zin maken. Kan dat ook voor duurzame ontwikkeling?

Dus daar gaan we het over hebben, over een hoe-vraag, gegeven dat er urgentie is, dat er inspiratiebronnen zijn, dat er opties liggen maar dat we geen zin hebben om offers te brengen. Als ik het zo aanvlieg wordt het gelijk wat breder, want niet alleen de christelijke kerken zitten met deze hoe vraag, ook de moskeeën, synagoges, tempels, centra en verbonden hebben een werkvorm nodig voor deze actualiteit. De hele inspiratiesector dus, waar toch meer dan de helft van Nederland mee verbonden is.

Eigenlijk zijn er twee hoe-vragen. Hoe kan de eeuwenoude inspiratiesector onze moderne samenleving helpen omgaan met tegenzin. En hoe het moderne wetenschappelijke denken deze sector helpen om daarmee op gang te komen?

Dat wordt een gesprek op een nieuw bruggetje dus. Online overigens dus fairtrade koffie of spiritualieën zelf meebrengen.

Webinar ‘inspiratie voor duurzaamheid’, in de reeks ‘groen geloven’ van de kerken in Groningen, donderdag 22 april 2021 20:00. Aanmelden via info@groeneburgemeester.nl.