Tweede kamer van de gemeenteraad

Op 4 november 2022, 13.00 uur is er tijdens Let’s Gro in Forum Groningen een minicollege en interactief paneldebat, over de vraag of de gemeenteraad een tweede kamer zou moeten krijgen.

De duurzaamheidstransitie moet veel sneller. Met ons 175 jaar oude systeem van liberale democratie is dat in de afgelopen 50 jaar niet echt gelukt, en de tijd dringt. Kan het met taakdemocratie wel lukken? Dat wil ik als groene burgemeester uitzoeken in een simulatie, met een panel en met publiek.

Taakdemocratie is een eeuwenoude grondvorm van democratie. Een groeiende groep onderzoekers moderniseert deze vorm, mede vanuit de vereniging Noorden Duurzaam. Doel: opnieuw inzetten voor de grote uitdagingen van deze eeuw, en voor herstel van vertrouwen in de democratie. Het principe is maatschappijbrede taakverdeling, want iedereen kan en moet wat doen: wetenschap, burgers, overheid, bedrijven, non profit. Aan de slag dus, en dan niet ideologisch polariseren en versplinteren maar bouwen aan synergie, draagvlak en transities in een ‘nieuwe kamer van de gemeenteraad’.

Vrijdag 4/11 13.00, Forum Groningen, Camera 5, gratis toegang en als publiek kun je actief meepraten en meestemmen. Welkom!

Achtergondinfo over taakdemocratie vind je hier.