Regenwatersysteem voor Poortershoes

De Oosterpoort heeft een buurthuis aan de Oosterweg, in een voormalige schippersschool. Prachtig gebouw maar het was nogal aftands. Gelukkig hebben ze daar een stel doorpakkers in het bestuur, met als gevolg dat het monument nu weer strak in de verf staat, in de originele kleuren uit 1881.

Foto: Pootershoes

Zie je die regenpijp in het midden? Bij een flinke hoosbui gaat daar in een uur tijd meer dan 2.500 liter water doorheen. Dat gaat linea recta het riool in, en dan zo door de buis van de Hondsrug af naar de Meeuwerderweg die ruim 3,5m lager ligt. En daar krijg je dan dit.

https://groninganus.wordpress.com/2010/07/12/meeuwerderweg-treedt-weer-eens-buiten-zijn-oevers/

Gebeurt niet zo heel vaak gelukkig.

https://nos.nl/artikel/2111276-meer-officiele-hoosbuien-maar-een-derde-van-het-land-bleef-dat-bespaard

Maar dat lijkt ook een beetje toeval, want op sommige plekken in Nederland is het bijna elk jaar raak.

https://nos.nl/artikel/2111276-meer-officiele-hoosbuien-maar-een-derde-van-het-land-bleef-dat-bespaard

En bovendien neemt de kans op extreme neerslag toe.

https://www.clo.nl/indicatoren/nl0590-neerslag-extremen

Dus hebben de doorpakkers van het Poortershoes samen met de groene burgemeester en de gemeente Groningen een regenwatersysteem laten aanbrengen. Dat kan 4.000 liter regenwater opvangen en is aangesloten op de toiletspoeling. Dubbel voordeel dus: besparen op drinkwater en minder ondergelopen kelders in de buurt!

Op vrijdag 4 maart 2022 is het systeem feestelijk in gebruik genomen. Wethouder Glimina Chakor drukte de knop in, samen met kinderburgemeester Samuel.

Foto: Bert Lanting

En toen kwam de eigen website van het regenwatersysteem in beeld. Die liet zien dat er in een paar maanden tijd ruim 7 kuub drinkwater was bespaard, oftewel een euro of zeven. De installatie kost, in de uitvoering met een waterzak die in je kruipruimte ligt, een kleine 3.000 euro. Voor de terugverdientijd hoef je het dus niet te doen. Maar kun je het missen en wil je bij dragen aan de klimaatadaptatie, dan is het een goed idee. Als extra heb je bovendien zacht water voor je wasmachine en kun je je planten in leven houden bij een hittegolf.

O ja, de gemeente gaat iets als 10 euro afkoppelsubsidie geven voor elke m2 van je dak dat niet meer afwatert op het riool. Komt binnenkort op de website. De regenpijp op de foto watert zo’n 100 m2 af dus reken maar uit. Heb je een tuin dan is dat interessant. Graaf een grindput en klaar is kees. Wel een beetje uit de buurt van de gevel anders krijg je vocht in huis. Of een droge vijver, een wadi. Een regenton op zich is niet genoeg want als die al vol zat dan gaat die hele hoosbui alsnog het riool in. Je reservoir moet dus kort voor de hoosbui leeglopen. Het systeem van het Poortershoes kan dat. Het hangt aan het internet, luistert naar de neerslagvoorspelling en zet ruim voor de hoosbui de leegloopkraan open. En weer dicht als er 4.000 liter vertrokken is.

Het leukste werd voor het laatste bewaard: een spannende kahoot-quiz over klimaatadaptatie en het regenwatersysteem, gepresenteerd door kinderburgemeester Samuel en vlnr zijn klasgenoten Jildou en Maud.

Het publiek deed geweldig zijn best.