Openbare brainstorm over de nog niet bestaande Groninger Klussersbond

7 februari, De Holm, Folkingestraat 9B. De brainstorm is een onderdeel van de Week van de Circulaire Economie.

Wij hebben hier in Groningen geen klussersbond. Maar waarom eigenlijk niet? Hebben klussers geen gedeelde belangen? Zijn ze niet sociaal? Kunnen doehetzelvers samen niet wat doen voor hun buurt en voor de wereld? Wat zou er gebeuren als we die bond gewoon oprichten? Wat wordt dan mogelijk?

Natuurlijk hebben we gedeelde belangen. We willen leren van elkaar en van de besten, en we zijn ook niet vies van korting op klusspullen. Samen wat doen voor de buurt vinden we sociaal en doen we graag. Klussen voor de wereld ook, als is het maar tochtstrips, radiatorfolie en isoleren. Ook recycling van materialen is een goede zaak, maar dat moet nog wel veel gemakkelijker worden.

Een klussersbond kan daar best wat aan doen denken we. Onze spreekbuis zijn bijvoorbeeld, in gesprek met de gemeente en de bouwmarkten. Ook het beroepsonderwijs erbij aan tafel graag, en een paar wetenschappers die de cijfers kennen. Dan is iedereen er en kunnen we echt dingen van de grond krijgen. Kleine projectjes maar ook gemeentebreed met alle tien grote bouwmarkten. Noem ’s wat, restanten schoon PVC inzamelen voor recycling bijvoorbeeld. Dat kan nog uit ook als je dat groot regelt. Of een houtstek in de buurt waar je kwijt kan wat in de weg staat en waar je kan vinden wat je nodig hebt. Of wijkwerkplaatsen met een vandiktebank, lintzaag, draaibank, lasapparaat, koffiezetapparaat en een grote tafel met een lage lamp erboven. Dat dus. We gaan ’s hardop nadenken of dat niet gewoon kan.

Organisatie: Groener Groningen, Noorden Duurzaam, Groene Burgemeester