NK Tegelwippen 2022

Groningen doet dit jaar ook weer mee met het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. De gemeente regelt het ophale van tegels met een tegeltaxi. In het onderstaande persbericht lees je er meer over.

Persbericht van de gemeente

Zoveel mogelijk tegels vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Zeker 100 Nederlandse gemeenten doen in 2022 meeaan het jaarlijkse NK Tegelwippen. Ook de gemeente Groningen is weer deelnemer. Welke gemeente wipt de meeste tegels en maakt plaats voor groen? Het kampioenschap draait niet alleen om rivaliteit, maar heeft een hoger doel. Zo kunnen wij ons namelijk beter aanpassen aan klimaatverandering. De tegeltaxi rijdt weer om de gewipte tegels op te halen!

Te weinig groen

Meer dan de helft van de buurten en wijken is ‘versteend’, terwijl veel groen juist zo belangrijk is bij extremer weer. Meer groen zorgt er namelijk voor dat regen sneller de grond in kan waardoor overstromingen worden voorkomen en droogte wordt tegen gegaan. Ook zorgt groen voor verkoeling tijdens de steeds warmere zomers. In voor- en achtertuinen zijn veel kansen om te vergroenen. Wanneer geveltuinen, bloemperken en tuinen beplanting hebben in plaats van stenen, ontstaat er een betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit. De gewipte tegels kunnen opgehaald worden door de tegeltaxi. Zo wordt het nog makkelijker om de tegels te wippen en meer groen te planten.

Tegeltaxi

De tegeltaxi rijdt tot het einde van de zomer op vaste dagen langs alle wijken in Groningen. Heb je minder dan 15 m2 aan tegels weggehaald en moet je ze kwijt? Dan kun je de tegels aanmelden via https://groningenklimaatbestendig.nl/tegeltaxi/. Kijk in de tabel op welke dag uw wijk aan de beurt is, en meld u aan!

NK Tegelwippen

Vergeet de gewipte tegels niet aan te melden op www.nk-tegelwippen.nl inclusief een foto van het resultaat als bewijsmateriaal. Deze tegels worden dan automatisch meegeteld in de tegelstand die centraal wordt bijgehouden en regelmatig gedeeld. Zo stijgen we in het klassement èn maken we samen de stad meer klimaatbestendig.