De klimaatadaptatieweek van de Groene Burgemeester

Vol programma tijdens de klimaatadaptieweek voor de Groene Burgemeester. Elke dag wat te doen in de aanloop naar de CAS 2021. Een dagboekje daarom. Tot 25/1 lokaal, daarna mondiaal.

Dinsdag 19/1 uitgebreid bijgepraat met Perry ten Hoor en Cor Kamminga. Ons gesprek kwam op dochters van rond de twintig en hun koopgedrag. Jonge burgers, die zich bewust zijn van de wereld en willen weten wat ze kopen. Dat is mooi, toch? Maar waarom, vroeg ik me af, hebben we dan geen jongerenkledingconsumentenbond in Groningen? Is er geen behoefte aan uitwisseling? Of aan samen optrekken? Krachtenbundeling aan de vraagkant is immers een recept voor ketenverduurzaming. En niet alleen voor de kledingketing maar uiteindelijk voor alle productsoorten en alle klantsegmenten in alle grote en kleine gebieden. Op elke van die kruispunten is een duurzame consumentenbond denkbaar. Kunnen we daar in Groningen niet eens mee experimenteren? Iemand belangstelling? De groene burgemeester helpt graag.

Woensdag 20/1 was de afsluiting van de Vergroen Heel Groningen Tour waar onder andere René Notenbomer flink aan getrokken heeft. Alle twaalf gemeenten van de provincie zijn bezocht en overal is klimaatadaptatie op de kaart gezet. Letterlijk, want overal is een boom geplant. De groene burgemeester mocht de laatste in de grond zetten, een rode esdoorn bij zorghuis Noorderbrug. Niet echt zelf overigens want bomen planten is vakwerk. Van Arjan Sikkema in dit geval, hovenier in Buitenpost. Hoe zit dat Arjan, vroeg de groene burgemeester, zouden de hoveniers in het online SDG-Café Groningen niet een eigen stamtafel willen? Met spreekuur zodat de mensen eens een vraag kunnen stellen over een klimaatadaptieve tuin? De schop gaat ook voor dit plan in de grond.

Donderdag 21/1 ging het over het volle slibdepot achteraan op het Zerniketerrein. Dat krijgt een nieuwe bestemming als zonthermiepark en dat gaat warm water leveren aan de noordelijke stadswijken. Goed plan, maar de ecologie komt er helaas bekaaid af. Thanh Punt uit Reitdiep en Reinoud Bon van Dorkwerd vinden daar wat van en staan met hun achterban op de barricaden om dit lichtgroene plan echt donkergroen te krijgen. Maar hoe pak je dat aan, samen met de ondernemers, de gemeente en de provincie? De donkergroene burgemeester heeft een idee voor een nieuwe manier om de boel bij elkaar houden. Wordt vervolgd.

Vrijdag 22/1 was de groene burgemeester te gast in een talkshow. Daar was ook Jan Willem Bolderdijk, docent en onderzoeker bij de RuG. Zegt Jan Willem: ‘de mensen willen wel veranderen, maar alleen als ze de garantie hebben dat de rest ook meedoet’. De groene burgemeester doet er een schepje bovenop. Hij sprak eens met een ondernemer over de duurzame maatregelen die de man zou kunnen nemen. ‘In mijn eentje begin ik er niet aan’, zei de directeur, ‘maar we willen wel gezamenlijk gedwongen worden.’ Een historische uitspraak dit! Een oplossing voor vele vastzittende duurzaamheidskwesties van deze tijd. Maar nu: hoe doe je dat praktisch, een ‘level playing field’ regelen? Jan Willem en de groene burgemeester gaan binnenkort online koffiedrinken om ook dat op te lossen. Oploskoffie heet dat overigens volgens burgerinitiatiefnemer Feikje Kenter uit Hoogkerk. Zij lost er zelfs conflicten mee op. Komt de groene burgemeester er met dat slibdepot niet uit dan mag zij het eens proberen.

Zaterdag 23/1 had de groene burgemeester zijn pet van Noorden Duurzaam op en gaf hij een workshop over de politiek. De politiek moet namelijk ook op de schop want anders schiet het niet op met de duurzame ontwikkeling. Circulaire economie bijvoorbeeld, dat moet in 2050 klaar zijn en in 2030 al voor de helft. We zitten echter volgens het PBL nog maar op 4%. Dat is al niet best, maar het is nog veel erger want in in 2010 zaten we ook al op 4%. Na het laaghangend fruit is er dus vrijwel niks gebeurd. Hoe dat komt? En hoe het anders kan? Dat leer je in een online workshop van een uurtje, en die wordt net zo vaak herhaald als nodig is. Mail even naar info@noordenduurzaam.nl als je een keer mee wilt doen.

Gelijk na de workshop op de fiets naar het Forum voor weer een talkshow. Deze keer met straatberaadbegeleider Matthea de Jong, gedeputeerde Nienke Homan en talkshowhost Wilbert van de Kamp. Terugkijken kan hier vanaf 2:12:30. Het onderwerp was hoe de mensen te betrekken bij klimaatadaptatie. Dat kan op veel manieren: met een app, door een straatberaad of burgerberaad, via een wijkraad die met een nieuwe inrichting meer mandaat en budget krijgt, door projecten op scholen of door de klimaatwetenschap dichter bij de kwart miljoen inwoners van de gemeente te brengen (waarover binnenkort meer). Weinig verschil van mening, maar er is wel politieke moed voor nodig…

Maandag 25/1 en dinsdag 26/1 was de internationale Climate Adaptation Summit 2021. Daar ging het uiteindelijk allemaal om, onze klimaatadaptatieweek was een voorprogramma. CAS 2021 werd online verzorgd vanuit een leeg congrescentrum in Den Haag, met als gastheer minister-president Mark Rutte. Veel daarvan is hier terug te kijken. Een gedenkwaardig moment was de bijdrage van John Kerry, die vind je hier, op 44:35. Kijk vooral even door tot 53:20 voor de uitbundige reactie hierop van IMF-directeur Kristalina Georgieva en de body language van VN-secretaris-generaal António Guterres. Bij de afsluiting werd door regeringsleiders gesteld dat CAS 2021 de belangrijkste klimaatconferentie was sinds Parijs in 2015. Nieuw was verder de consensus onder de regeringsleiders dat van al het geld dat we aan klimaatverandering besteden de helft aan klimaatadaptatie besteed moet worden, en de andere helft aan mitigatie. Dus 50% voor een sedumdak zodat de straat niet onderloopt bij een stortbui, en 50% voor zonnepanelen zodat de aarde minder opwarmt en die stortbui uitblijft. Hm, tja. Die verhouding zal nog wel eens weer op de agenda komen, want voorkomen is beter dan genezen en als we in tien jaar tijd niet opschieten met onze duurzame doelen dan is 80/20 misschien ook een goed idee. Maar dan moet eerst de schop in de grond voor die nieuwe vormen van democratie.

De statistiek van de conferentie nog even: 24 uur live stream op vier kanalen, 6 live talkshows, 32 regeringsleiders in de openingsessie, 18.000 registraties voor het conference platform (waaronder deze groene burgemeester), 25 programmaonderdelen met in totaal 300 sprekers, 50 artikelen van 18 internationale Youth Reporters en 130 side events (waaronder de klimaatadaptatieweek vanuit Groningen, zie hier), meer dan 11.000 publicaties over CAS 2021 in media wereldwijd en 425 miljoen views op social media. Een soort Let’s Gro dus maar dan wat groter.

Tot zover, beste burgers. Volgende keer gaat het over regenwatergebruik voor toiletten, en nieuwe demonstratieprojecten daarvoor. Heb je al zoiets? Laat maar even weten.