Circulaire consumenten

De overheid kan wel willen dat Nederland in 2050 volledig circulair is, maar vraag en aanbod moeten het doen. Hoe komen ze daarmee op gang? Zou daar misschien gesprek, samenwerking en taakverdeling voor nodig zijn? De groene burgemeester en de lector Circulaire Economie van de Hanzehogeschool starten een onderzoek.

Het onderzoek start in het najaar van 2021. Studentenadviesbureau Citys Consultancy Groningen, met steun van de gemeente Groningen. Nooit van gehoord, Citys? Net nieuw bureau, jongens en meisjes van Vindicat. Het onderzoek gaat over zelforganisatie van consumenten in productketens waar de recyling eenvoudig is. Met zelforganisatie bedoelen we: een lokale bond van duurzame consumenten die met de winkels in gesprek gaat over recycling en circulariteit. En die de eigen achterban mobiliseert om te doen wat nodig is. Bestaat zo’n bond al? Nee dus. Zou het helpen? We denken van wel want dan krijg je gesprek, samenwerking en taakverdeling.

Maar waar is de recycling dan eenvoudig? Bij de bouwmarkt! Daar haal je bijvoorbeeld je elektrabuis, sanitairpijpen, hemelwaterafvoer en rioolbuizen. PVC. Je houdt altijd een stuk over en dat doe je weg, of het ligt tien jaar in je schuurtje en dan doe je het alsnog weg. Citys is daar eens in gedoken. Het is een monomateriaal, weten ze inmiddels, het kan zo terug naar de fabriek. Het is zelfs geld waard. Het eerste deel van hun onderzoek hebben ze gepresenteerd en de groene burgemeester en de lector waren zeer te spreken. Het vergroenen gaat ze duidelijk beter af dan het ontgroenen. Hier staan ze op de foto en lees je wat ze doen: https://www.linkedin.com/posts/citysconsultancygroningen_citysconsultancy-circulaireeconomie-consulting-activity-6854036553837142016-EriW